Γλυκά Και Επιδόρπια

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Λαχανοντολμάδες

Το φαγάκι αυτό αν και είναι λίγο μπελαλίδικο είναι πολύ νόστιμο. Τη διαφορά κάνει το ρύζι μπασμάτι το οποίο σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε!!!






Για τους λαχανοντολμάδες:
  • 2 μικρά λάχανα όχι πολύ βαριά και λίγο πλατιά (για να ξεχωρίζουν καλύτερα τα φύλλα και παίρνω μικρά για να μπορώ να τα κουμαντάρω καλύτερα)
  • ½ του κιλού κιμά (εγώ παίρνω μοσχαρίσιο)
  • 1 καρώτο τριμμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι μπασμάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
  • Τον ζωμό από τον βρασμό των λαχανοντολμάδων
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 μικρό κουτάκι κρέμα γάλακτος
  • Τον χυμό από ένα λεμόνι



Εκτέλεση:
Σκάβουμε με το μαχαίρι στο κοτσάνι του λάχανου προσπαθώντας να βγάλουμε όσο το δυνατό περισσότερο από το σκληρό μέρος του κοτσανιού. 
Βράζουμε το πρώτο λάχανο μέχρι να αρχίσουν σιγά σιγά να χωρίζουν τα φύλλα (περίπου 10 λεπτά). Το βγάζουμε στην άκρη και αφού κρυώσει λίγο ξεχωρίζουμε τα φύλλα, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος της σκληρής τους φλέβας την οποία και αφαιρούμε. Βγάζουμε όσα φύλλα μπορούμε και την καρδιά του λάχανου την κρατάμε για άλλο φαγητό ή για σαλάτα. Στοιβάζουμε τα φύλλα μας σε ένα μπολ και εν τω μεταξύ βράζουμε στον ίδιο ζωμό το δεύτερο λάχανο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία. Κρατάμε τον ζωμό από τον βρασμό των λάχανων στην άκρη.

Για να φτιάξουμε τη γέμιση σοτάρουμε τον κιμά σε λίγο ελαιόλαδο προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το καρώτο και συνεχίσουμε για λίγο τα σοτάρισμα. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ρύζι

Σκεπάζουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με μερικά κατεστραμμένα φύλλα λάχανου για να μην καούν οι ντολμάδες και γεμίζουμε ένα ένα τα φύλλα μας με τη γέμιση φτιάχνοντας μικρά ρολά. Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα κοντά κοντά τον ένα με τον άλλο ώστε να μην σκορπίσουν κατά τον βρασμό.

Αφού τελειώσουμε με το γέμισμα προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό που έχουμε κρατήσει από τον βρασμό των λάχανων μαζί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι αλλά και νερό αν χρειάζεται για να σκεπαστούν οι λαχανοντολμάδες μας. Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο και πάνω από το πιάτο ένα βάρος (εγώ έβαλα ένα μπρίκι γεμάτο με νερό) για να μην σκορπίσουν οι λαχανοντολμάδες κατά τον βρασμό. Βράζουμε τους λαχανοντολμάδες σε σιγανή φωτιά (στην κλίμακα του 9 εγώ το βάζω στο 4 με 4,5) μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα (περίπου μία ώρα). 

Μόλις γίνουν αφαιρώ τον ζωμό και τον βάζω σε ένα αντικολλητικό κατσαρόλι με δυό κουταλιές της σούπας βούτυρο, αλάτι και πιπέρι σε χαμηλή φωτιά. Στο multi ανακατεύω τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το αλεύρι και προσθέτω το μίγμα στο κατσαρόλι ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ προσθέτω τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύω.
Σερβίρω τους λαχανοντολμάδες σκεπασμένους με τη μπεσαμέλ, με λίγη κόκκινη πάπρικα και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!
Σ.Λ.<3


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου