αυτή η συνταγή αν και δεν είναι ελληνική την αναρτήσαμε λόγω των Χριστουγέννων που πλησιάζουν!
Υλικά:
1 γαλοπούλα
Για τη μαρινάτα:
1 γαλοπούλα
Για τη μαρινάτα:
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
- 5 - 6 κουτ. σούπας μέλι
- 1 ½ κουτ. γλυκού τριμμένο φασκόμηλο
- 1 ½ κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 κονσέρβα μικρή κομμένα μανιτάρια
- 250 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 φλυτζ. τσαγιού καρύδι τριμμένο
- ½ τσαγιού γαλέτα
- 1 αβγό χτυπημένο
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Θα έχετε παρατηρήσει ότι,
- 24 ώρες, πριν ψήσουμε τη γαλοπούλα, την τοποθετούμε στο ταψί που θα ψηθεί, και αφού ανακατέψουμε τα υλικά της μαρινάτας, την αλείφουμε καλά με πινέλο (και μέσα στην κοιλιά) και κατά διαστήματα την γυρνάμε από όλες τις πλευρές για να μαριναριστεί (ή την αλείφουμε αρκετές φορές ακόμη με το πινέλο).
- Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμιση, γεμίζουμε τη γαλοπούλα, την ράβουμε (δείτε σχετικό άρθρο του site για το ράψιμο γαλοπούλας) και την τοποθετούμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς C, για να ψηθεί. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δυο -τρεις φορές την αλείφουμε με τη μαρινάτα (που υπάρχει στο ταψί).
Θα έχετε παρατηρήσει ότι,
- δεν αναφέρεται καθόλου αλατοπίπερο. Η γαλοπούλα, παίρνει από τη μαρινάτα αρώματα οπότε δεν είναι απαραίτητο το αλατοπίπερο. Έχω όμως να παρατηρήσω πως στα σημεία που υπάρχει πολύ κρέας, ιδιαίτερα στο στήθος, η έλλειψη αλατιού είναι αξιοπρόσεκτη.
Γι' αυτό μπορεί κανείς να προσθέσει αλατοπίπερο, αν το επιθυμεί. - δεν αναφέρεται χρόνος ψησίματος. Αυτό σκόπιμα το παρέλειψα, γιατί γαλοπούλα με γαλοπούλα διαφέρει... Οι ελεύθερης βοσκής, χρειάζονται τόσες ώρες ψήσιμο, όσα και τα κιλά τους (δηλ. αν η γαλοπούλα είναι 5 κιλά, χρειάζεται 5 ώρες ψήσιμο). Οι γαλοπούλες πτηνοτροφείου, σαφώς χρειάζονται λιγότερο χρόνο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου