Γλυκά Και Επιδόρπια

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

ΑΥΓΟΠΙΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Συστατικά

  • 7 - 8 φύλλα χειροποίητα (πάντα)
  • 12 - 15 αυγά καλά χτυπημένα
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο μέσα στα αυγά ή ½ κιλό φρέσκο γάλα
  • 1 ½ φλυτζάνι λάδι ή 1 φλ. λάδι και ½ φλ. βούτυρο (το προτιμότερο γιατί δίνει άρωμα).
  • 1 κιλό τυρί σφήνα ή άλλο σκληρό χωριάτικο τυρί

Οδηγίες

  1. Πλάθουμε τα φύλλα και τα αφήνουμε να περιμένουν.
  2. Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα σ’ αυτά.
  3. Χοντροκόβουμε το τυρί με το μαχαίρι.
  4. Τοποθετούμε ένα φύλλο, το πιο μεγάλο, στο λαδωμένο ταψί ώστε να καλύψει και όλα τα τοιχώματα και για να κλειστεί όλη η πίττα μέσα.
  5. Αλείβουμε με λάδι (και βούτυρο) το φύλλο καλά και με κουτάλα ρίχνουμε από το μείγμα αυγού και γάλακτος ενώ με το χέρι σκορπάμε χοντροκομμένο τυρί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι το τελευταίο φύλλο. Τότε γυρνάμε προς τα μέσα το αρχικό φύλλο και τοποθετούμε το τελευταίο γυρίζοντας και αυτό προς τα μέσα.
  6. Το αλείβουμε με βούτυρο και αυγό ώστε να κάνει κρούστα, το ραντίζουμε με λίγο νερό και τρυπάμε με πηρούνι εδώ και εκεί.
  7. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου προσέχοντας να κάνει πάτο η πίτα και να ξεχωρίσει από τα τοιχώματα.


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου