Γλυκά Και Επιδόρπια

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Μελομακάρονα


τα μελομακάρονα είναι γλυκό που φτιάχνεται κάθε χριστούγεννα από όλα τα σπίτια ανεξαιρέτως!

Υλικά :
2 φλ. λάδι
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κ. περίπου αλεύρι μαλακό
1 ½ κ.γ. σόδα
ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού

Σιρόπι:
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. μέλι
1 φλ. νερό


Εκτέλεση: 
Δουλεύουμε το λάδι αρκετή ώρα με το μίξερ και μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό, το σιμιγδάλι και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι με τη σόδα. 
Τα πλάθουμε μικρά γιατί μεγαλώνουν πολύ και τα βάζουμε στο φούρνο αφού έχει φτάσει τους 200 C γιατί αλλιώς απλώνουν. 
Όταν είναι ακόμα ζεστά τα αραδιάζουμε σε ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι ζεστό. Πασπαλίζουμε με αρκετή καρυδόψιχα.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!

Χριστουγεννιάτικες Δίπλες


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ
3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 ποτήρι χυμό λεμονιού
ξύσμα από ένα λεμόνι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
5 αυγά.
3 φλυτζάνια καρυδόψιχα.
(προαιρετικά κανέλλα,σησάμι)


Για το σιρόπι θα χρειαστούμε:

1 ποτήρι μέλι (πευκόμελο)
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη


Η Εκτέλεση της συνταγής
1 Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και κοσκινίζουμε μεσα σε αυτήν το μπείκιν πάουντερ μαζι με το αλεύρι.Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στην μέση,και εκεί μέσα,προσθέτουμε τα αυγά,το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού,καθώς και το ελαιόλαδο,και όλα αυτά τα ζυμώνουμε,τόσο ώστε να γίνει η ζύμη μας αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια.Έπειτα την σκεπάζουμε,και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30' λεπτά.
2.Κατόπιν παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πάνω σε μιά αλευρωμένη επιφάνεια,ανοίγουμε με έναν πλάστη η βέργα, λεπτό φύλλο.Με ένα πινέλο,αφαιρούμε το αλεύρι που περισσεύει.Έπειτα κόβουμε το φύλλο με ροδάκι σε μακρόστενες λωρίδες,4Χ15 εκατοστά περίπου και είτε δένουμε την ζύμη σε φιόγκο,κάτι που θέλει τέχνη,είτε την τυλίγουμε σε ρολό (το προτείνουμε).Το ίδιο κάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
3.Τηγανίζουμε τις δίπλες σε καυτό ελαιόλαδο γυρίζοντας τες γρήγορα απο την άλλη πλευρά,γιατί ροδίζουν σχεδόν αμέσως.μόλις ξανθίσουν τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί,ώστε να στραγγίξει το λάδι.
4.Αφού τελειώσουμε με το τηγάνισμα όλης της ποσότητας,τότε τις σιροπιάζουμε βουτώντας τες στο ζεστό σιρόπι,το οποίο το έχουμε ετοιμάσει λίγο νωρίτερα, βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι το ποτήρι το μέλι,τα 2 ποτήρια ζάχαρη και τα 2 ποτήρια νερό για 5 λεπτά,και το οποίο,έχουμε ξαφρίσει,και απο τις οποίο τις βγάζουμε με μιά τρυπητή κουτάλα.
5.Τέλος αραδιάζουμε τις δίπλες  σε μια μεγάλη πιατέλα,και τις πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα,ενω αν θέλετε προσθέτετε και λίγη κανέλλα ή σησάμι.
  


Χριστουγεννιάτικα Μπισκοτάκια


Οι μέρες των Χριστουγέννων μας φέρνουν στα ρουθούνια θύμησες από αρώματα πορτοκαλιού καμένου ξύλου και μπαχαρικών. Τι καλύτερο λοιπόν από μπισκοτάκια με τέτοια αρώματα;
Ας φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια!



Μπισκοτάκια
(δόση για ένα ταψί)

Υλικά170-200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ρίξτε 170 γρ στην αρχή και αν κολλάει η ζύμη ρίξτε και τα υπόλοιπα 30 γρ.)
½ κ. γ. σόδα
½ κ. γ. κανέλλα σκόνη
¼ κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
¼ κ/γ. μαχλέπι σκόνη
60 γρ βούτυρο σοφτ
60 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη ή ξανθή
2 κ. σ. σιρόπι αγάβης ή golden syrup ή αραιό μέλι ή ακόμα και σιρόπι από κάποιο γλυκό κουταλιού
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο



Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Στρώνουμε σε ένα ταψί, χαρτί ψησίματος.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα, τα μπαχαρικά μέσα σε ένα μπωλ.
Ρίχνουμε το βούτυρο και με τα δάχτυλά μας ψιχουλιάζουμε το μίγμα.
Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε και αυτή.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας το σιρόπι και το αυγό.
Φτιάχνουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αν σας κολλάει η ζύμη ρίξτε λίγο αλεύρι.
Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας που θα ανοίξουμε φύλλο.
Ανοίγουμε με τα χέρια μας ή με έναν μικρό πλάστη (ή με το χέρι μας) φύλλο μισού εκατοστού. Αν σας κολλάει ο πλάστης στη ζύμη, πασπαλίστε την με αλεύρι.
Κόβουμε με κουπ πατ διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα.
Τα βάζουμε στο ταψί.
Μαζεύουμε όση ζύμη έχει απομείνει από το κόψιμο, ξανανοίγουμε φύλλο, ξανακόβουμε και επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει.
Βγαίνουν περίπου 20-25 έλατα, ανάλογα το κουπ πατ που χρησιμοποιείτε.
Η δόση είναι για ένα ταψί.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 10-12 λεπτά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα.

Διακόσμηση

Αν θέλουμε να διακοσμήσουμε τα μπισκοτάκια μας θα χρειαστούμε:
3 γεμάτες κ. σ. άχνη ζάχαρη
2-3 κ. γ. νερό
σταγόνες από διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής



Εκτάλεση
Μέσα σε ένα φλυτζάνι βάζουμε τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το νερό, όχι μονομιάς αλλά κουταλάκι-κουταλάκι και ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα πηχτό γλάσσο.
Αν θέλετε να βάψετε το γλάσσο σας μπορείτε να το κάνετε τώρα ή να στολίσετε μερικά μπισκοτάκια λευκά και το βάφετε αργότερα.
Με ένα κουταλάκι βάζουμε προσεχτικά το γλάσσο στα μπισκότα.
Φτιάχνουμε μερικά άσπρα, ή γαρνίρουμε μόνο τις άκρες.
Βάφουμε το υπόλοιπο γλάσσο πράσινο ή ότι άλλο χρώμα θέλουμε και στολίζουμε και τα υπόλοιπα.
Στα συγκεκριμένα εγώ έχω χρησιμοποιήσει και γλάσσο σε σωληνάριο για τις μπάλες του δέντρου.
Μπορείτε φυσικά να τα αφήσετε αστόλιστα για βούτες στον καφέ.
Φυλάξτε τα σε τάπερ ή κουτί που κλείνει για να μην μαλακώσουν.



TIPS AND TRICKS
Τα μπισκότα γενικά, όταν τα βγάζουμε από το φούρνο δείχνουν μαλακά αλλά σκληραίνουν όπως κρυώνουν, οπότε προσοχή στον χρόνο ψησίματος. Τα συγκεκριμένα, με 10 λεπτά ψήσιμο δεν σκλήρυναν πολύ. Αν τα θέλετε πιο τραγανά, ψήστε τα 2-3 λεπτά παραπάνω.

Η δόση του γλάσσου που έδωσα, είναι ενδεικτική. Δεν φτάνει για όλα τα δεντράκια.

Για να αλευρώνετε τις επιφάνειες που δουλεύετε, τις ζύμες, ή τις φόρμες κέικ κλπ, βάλτε μέσα σε έναν αχνορίχτη αλεύρι και αλευρώνετε με αυτό. Θα σας γλυτώσει από περιττά αλευρώματα γιατί το αλεύρωμα είναι ελεγχόμενο!

Το γλάσσο το βάζουμε ΑΦΟΥ κρυώσουν τα γλυκά, αλλιώς με τη ζέστη θερμαίνεται, λιώνει και κυλάει. Το γλάσσο μπαίνει σε ζεστό γλυκό, μόνο αν θέλουμε να απορροφηθεί μέρος αυτού.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΣΠΕΤΣΟΦΑΪ



ΥΛΙΚΑ:8 πιπερίες (κίτρινη,κόκκινη,πράσινη),5 ντομάτες φρέσκιεσ τριμμένες,1 μεγάλο λουκάνικο χωριάτικο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :Ψιλοκόβετε το λουκάνικο και σε ένα τηγάνι το τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά απο όλες τις πλευρές.Βγάζετε και ρίχνετε τις πιπερίες να τηγανιστούν.Μόλις τις τηγανίσετε χαναρίξτε μέσα στο τηγάνι τα λουκάνικα και προσθέστε την ντομάτα.Αφήστε μέχρι η σάλτσα σας να δέσει σε χαμηλή θερμοκρασία


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ,ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

Χριστουγεννιάτικη Γεμιστή Γαλοπούλα



αυτή η συνταγή αν και δεν είναι ελληνική την αναρτήσαμε λόγω των Χριστουγέννων που πλησιάζουν!

Υλικά:
1 γαλοπούλα

Για τη μαρινάτα:
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
  • 5 - 6 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ½ κουτ. γλυκού τριμμένο φασκόμηλο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
Για τη γέμιση:
  • 1 κονσέρβα μικρή κομμένα μανιτάρια
  • 250 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φλυτζ. τσαγιού καρύδι τριμμένο
  • ½ τσαγιού γαλέτα
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
  • 24 ώρες, πριν ψήσουμε τη γαλοπούλα, την τοποθετούμε στο ταψί που θα ψηθεί, και αφού ανακατέψουμε τα υλικά της μαρινάτας, την αλείφουμε καλά με πινέλο (και μέσα στην κοιλιά) και κατά διαστήματα την γυρνάμε από όλες τις πλευρές για να μαριναριστεί (ή την αλείφουμε αρκετές φορές ακόμη με το πινέλο).
  • Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμιση, γεμίζουμε τη γαλοπούλα, την ράβουμε (δείτε σχετικό άρθρο του site για το ράψιμο γαλοπούλας) και την τοποθετούμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς C, για να ψηθεί. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δυο -τρεις φορές την αλείφουμε με τη μαρινάτα (που υπάρχει στο ταψί).
Περαιτέρω διευκρινίσεις....
Θα έχετε παρατηρήσει ότι,
  • δεν αναφέρεται καθόλου αλατοπίπερο. Η γαλοπούλα, παίρνει από τη μαρινάτα αρώματα οπότε δεν είναι απαραίτητο το αλατοπίπερο. Έχω όμως να παρατηρήσω πως στα σημεία που υπάρχει πολύ κρέας, ιδιαίτερα στο στήθος, η έλλειψη αλατιού είναι αξιοπρόσεκτη.
    Γι' αυτό μπορεί κανείς να προσθέσει αλατοπίπερο, αν το επιθυμεί.
  • δεν αναφέρεται χρόνος ψησίματος. Αυτό σκόπιμα το παρέλειψα, γιατί γαλοπούλα με γαλοπούλα διαφέρει... Οι ελεύθερης βοσκής, χρειάζονται τόσες ώρες ψήσιμο, όσα και τα κιλά τους (δηλ. αν η γαλοπούλα είναι 5 κιλά, χρειάζεται 5 ώρες ψήσιμο). Οι γαλοπούλες πτηνοτροφείου, σαφώς χρειάζονται λιγότερο χρόνο.
Ένας τρόπος για να δούμε αν ψήθηκε η γαλοπούλα είναι να τρυπήσουμε το μπουτάκι της ή το στήθος της και, αν δε βγάζει υγρά, τότε είναι ψημένη.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Παραδοσιακή-Χωριάτικη Tυρόπιτα


ΥΛΙΚΑ:

  • 750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • όσο σηκώσει (περίπου 1½ ποτήρι) νερό χλιαρό
  • Για τη γέμιση
  • 500 ml γάλα ή νερό
  • 250 γραμμ. ρυζάλευρο ή αλεσμένο ρύζι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 500 γραμμ. φέτα
  • 500 γραμμ. μυζήθρα φρέσκια
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 αυγά
  • Για τα φύλλα
  • 3 κ.σ. φυτικό μαγειρικό λίπος λιωμένο (θερμοκρασία δωματίου)










  • Για την επάλειψη
  • 1 αυγό
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο










ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε σε μπολ (ή στο μίξερ) το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξίδι και λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα και να μην κολλάει πλέον στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30΄. Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη. Ανοίγουμε φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστά. Αλείφουμε με το μισό φυτικό μαγειρικό λίπος. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό κι έπειτα το διπλώνουμε στα 3 κατά μήκος. Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο φύλλο. Τ’ αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστούν 1 ώρα. Ετοιμάζουμε την κρέμα-γέμιση. Βράζουμε το γάλα με το ρυζάλευρο και το αλάτι μέχρι να δέσουν, περίπου 8΄-10΄. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά. Προσθέτουμε τα θρυμματισμένα τυριά και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Μπορούμε να αρωματίσουμε με μοσχοκάρυδο ή πάπρικα. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Αφήνουμε να κρυώσει. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο πολύ λεπτό, το απλώνουμε σε μεγάλο λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτα με τις άκρες να περισσεύουν. Αδειάζουμε τη γέμιση. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλο και καλύπτουμε την πίτα. Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες (χωρίς κόθρο), απλώς ρίχνουμε τα περισσεύματα των φύλλων πάνω στην πίτα. Την αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο. Χτυπάμε το αυγό με το λάδι, αλείφουμε με τη επάλειψη την τυρόπιτα, χαράζουμε σε τρίγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40΄ στην κάτω αντίσταση και 40΄ στις πάνω και κάτω αντιστάσεις.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ,ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ



Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Μεσογειακή Πίτσα


αφού το blog μας έχει ως θέμα την ελληνική κουζίνα, η πίτσα που θα αναρτήσουμε δεν είναι η συνηθισμένη πίτσα που όλοι μας τρώμε! περιέχει μεσογειακά αλλά νόστιμα υλικά και δεν είναι δύσκολη στην παρασκευή της! 


Υλικά:
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γρ. αλεύρι κίτρινο (ντεβέτα)
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 ντομάτα κόκκινη
  • 5 ελιές
  • 150 γρ. φέτα
  • 80 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ρίγανη
Εκτέλεση:

Λαδώνουμε γεναιόδωρα το ταψί μας.

Σε ένα μεγάλο σκεύος αναμειγνύουμε το άσπρο και κίτρινο αλεύρι με 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι.

Κάνουμε μια γούρνα στη μέση, ρίχνουμε λίγο νερό και διαλύουμε τη μαγιά μέσα. Ζυμώνουμε σιγά με το αλεύρι και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να γίνει η ζύμη μαλακιά. Την τοποθετούμε αμέσως στο ταψί και την ανοίγουμε ομοιόμορφα με τα χέρια.

Μπαχαρώνουμε με τη ρίγανη και μπόλικο πιπέρι.

Με τη βοήθεια ενός "μαντολίνου" κόβουμε την ντομάτα σε όλη την επιφάνεια, τρίβουμε τη φέτα πάνω, κόβουμε τις ελιές σε μικρα κομμάτια, προσθέτουμε πό πάνω την πιπεριά σε πολύ λεπτές ροδέλες και πασπλιζουμε με το κεφαλοτύρι. Τέλος, το λάδι για να "βράσουν" τα υλικά.

Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!


Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Λαχανοντολμάδες

Το φαγάκι αυτό αν και είναι λίγο μπελαλίδικο είναι πολύ νόστιμο. Τη διαφορά κάνει το ρύζι μπασμάτι το οποίο σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε!!!






Για τους λαχανοντολμάδες:
  • 2 μικρά λάχανα όχι πολύ βαριά και λίγο πλατιά (για να ξεχωρίζουν καλύτερα τα φύλλα και παίρνω μικρά για να μπορώ να τα κουμαντάρω καλύτερα)
  • ½ του κιλού κιμά (εγώ παίρνω μοσχαρίσιο)
  • 1 καρώτο τριμμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι μπασμάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
  • Τον ζωμό από τον βρασμό των λαχανοντολμάδων
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 μικρό κουτάκι κρέμα γάλακτος
  • Τον χυμό από ένα λεμόνι



Εκτέλεση:
Σκάβουμε με το μαχαίρι στο κοτσάνι του λάχανου προσπαθώντας να βγάλουμε όσο το δυνατό περισσότερο από το σκληρό μέρος του κοτσανιού. 
Βράζουμε το πρώτο λάχανο μέχρι να αρχίσουν σιγά σιγά να χωρίζουν τα φύλλα (περίπου 10 λεπτά). Το βγάζουμε στην άκρη και αφού κρυώσει λίγο ξεχωρίζουμε τα φύλλα, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος της σκληρής τους φλέβας την οποία και αφαιρούμε. Βγάζουμε όσα φύλλα μπορούμε και την καρδιά του λάχανου την κρατάμε για άλλο φαγητό ή για σαλάτα. Στοιβάζουμε τα φύλλα μας σε ένα μπολ και εν τω μεταξύ βράζουμε στον ίδιο ζωμό το δεύτερο λάχανο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία. Κρατάμε τον ζωμό από τον βρασμό των λάχανων στην άκρη.

Για να φτιάξουμε τη γέμιση σοτάρουμε τον κιμά σε λίγο ελαιόλαδο προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το καρώτο και συνεχίσουμε για λίγο τα σοτάρισμα. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ρύζι

Σκεπάζουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με μερικά κατεστραμμένα φύλλα λάχανου για να μην καούν οι ντολμάδες και γεμίζουμε ένα ένα τα φύλλα μας με τη γέμιση φτιάχνοντας μικρά ρολά. Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα κοντά κοντά τον ένα με τον άλλο ώστε να μην σκορπίσουν κατά τον βρασμό.

Αφού τελειώσουμε με το γέμισμα προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό που έχουμε κρατήσει από τον βρασμό των λάχανων μαζί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι αλλά και νερό αν χρειάζεται για να σκεπαστούν οι λαχανοντολμάδες μας. Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο και πάνω από το πιάτο ένα βάρος (εγώ έβαλα ένα μπρίκι γεμάτο με νερό) για να μην σκορπίσουν οι λαχανοντολμάδες κατά τον βρασμό. Βράζουμε τους λαχανοντολμάδες σε σιγανή φωτιά (στην κλίμακα του 9 εγώ το βάζω στο 4 με 4,5) μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα (περίπου μία ώρα). 

Μόλις γίνουν αφαιρώ τον ζωμό και τον βάζω σε ένα αντικολλητικό κατσαρόλι με δυό κουταλιές της σούπας βούτυρο, αλάτι και πιπέρι σε χαμηλή φωτιά. Στο multi ανακατεύω τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το αλεύρι και προσθέτω το μίγμα στο κατσαρόλι ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ προσθέτω τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύω.
Σερβίρω τους λαχανοντολμάδες σκεπασμένους με τη μπεσαμέλ, με λίγη κόκκινη πάπρικα και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!
Σ.Λ.<3